Blog

Vijf boeken die mijn leven hebben veranderd
oktober 17, 2021

Soms komt er een boek op je pad die je kijk op het leven behoorlijk kan veranderen. Dat ervaarde ik zelf bij het lezen van de volgende vijf boeken. Al deze theorie en inzichten maakten dat ik naast een stuk bewustwording ook anders (positiever) in het leven ben gaan staan. En dat gun ik jou ook! Ik zou zeggen: steek wat kaarsjes aan, plof neer op de bank en verrijk jezelf met een van deze prachtige boeken.

 

1. De kracht van het Nu – Eckhart Tolle

Wie kent ‘m niet? Als je dit boek nog niet gelezen hebt, zorg dan dat je hem snel in huis haalt. Voor mij heeft de theorie van ‘in het nu zijn’ veel impact gehad en me doen beseffen dat ik heel veel tijd in mijn hoofd doorbreng, aan het malen over het verleden. Net als vele mensen kon ik continue overanalyseren. Ik had er een handje van om steeds gesprekken of gebeurtenissen uit het verleden her te beleven om dan met name mijn eigen acties te overdenken. Had ik maar X of Y gedaan of gezegd. Het kon altijd beter of perfecter. Herkenbaar? Hetzelfde geldt voor het eindeloos nadenken over toekomstige zaken. Steeds beren op de weg zien of de welbekende ‘wat als’. Onwijs zonde van je energie en het maakt ook dat je het leven (in het nu, want dat is het enige wat écht afspeelt) aan je voorbij laat gaan. De theorie van Eckhart Tolle diende voor mij als inspiratie om me nog meer te verdiepen in mindfulness om zo nog bewuster en aanweziger in het leven te staan.

2. Vier vragen – Byron Katie

Een andere, echte eye-opener was het boek Vier vragen van Byron Katie. Hierin beschrijft zij het ogenschijnlijk simpele, maar toch impactvolle inzicht dat (1) heel veel lijden in het leven gelinkt is aan de overtuiging van bepaalde gedachten. En (2) dat deze gedachten negen van de tien keer niet waar zijn. Door je gedachten te challengen op waarheid kan er heel veel verlichting ontstaan. Hiervoor gebruikt Byron Katie haar methode, genaamd ‘The Work’ die bestaat uit vier vragen die je dient te beantwoorden. Geloof mij, het is echt de moeite om dit een kans te geven!

3. De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Soms lees je een boek dat volledig belichaamt waar jij zelf voor staat in het leven. In mijn geval was dat bij ‘The power of vulnerability’ van Brené Brown. In dit boek omschrijft zij wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Zeker in de maatschappij van de laatste jaren, waarbij men (op social media) vooral laat zien wat ze bereikt hebben en hoe geweldig hun leven wel niet is. Zonde, want deze schone schijn gaat voorbij aan een stuk gedeelde menselijkheid (lees hier meer over dit onderwerp) en houdt eenzaamheid en onzekerheid in stand. Zelf ervaar ik, ook in gesprek met mijn coachees, dat wanneer iemand zich kwetsbaar durft op te stellen er direct veel verbinding voelbaar is. Ook zit er juist veel kracht en moed in het delen van kwetsbaarheden. Deze overtuiging draag ik dagelijks met mij mee en mijn ervaringen zijn dat ik me vrijer en beter in mijn vel voel, sinds ik mijn angst voor het kwetsbaar opstellen heb losgelaten.

4. De Fontein – Els van Steijn

Nog zo’n boek dat ik niet weg kon leggen. In De Fontein legt Els van Steijn uit welke impact een familiesysteem op jouw leven, vandaag de dag kan hebben. Hiervoor gebruikt zij de symboliek van een fontein, waarbij iedereen in het systeem op de juiste plek (in de juiste bak) dient te staan, zodat de fontein optimaal kan stromen. Ook vond ik het erg verhelderend te zien dat hardnekkige patronen in je gedrag, terugkomend in je werk en privé, vaak terug te voeren zijn op je familiesysteem. Voor mij persoonlijk heeft het boek veel waardevolle inzichten gegeven over mijn rol die ik inneem en hoe ik deze kan aanpassen om zo positiever en met meer energie en kracht in het leven te kunnen staan. Kortom, een must-read als je bepaalde patronen wil doorbreken!

5. Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

Als laatste wil ik graag het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz aanraden. In het boek lees je hoe we onze behoeftigheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk. In het boek legt Jan Geurtz haarfijn uit welke lagen ons zelfbeeld is opgebouwd, iets wat mij enorm aan het denken heeft gezet. Extreem verhelderend vond ik het inzicht dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelfafwijzing én dat op deze manier de basis van relaties niet goed gelegd wordt. Het zoeken naar waardering van anderen maakt ons namelijk juist onzekerder en dus steeds afhankelijker van de liefde. Kortom, we raken verslaafd aan liefde. Voor mij was het boek wederom een bevestiging om te werken aan de relatie die ik met mijzelf heb, met als kern zelfacceptatie en zelfliefde.

Ook interessant voor jou:

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie

Sinds ik me ben gaan richten op zelfcompassie, viel het me op hoeveel vooroordelen er over het onderwerp heersen. Compassievol met jezelf omgaan zou volgens sommigen zelfverheerlijking of luiheid veroorzaken. Anderen vonden het een softe aanpak die je niet verder gaat helpen in het leven. Toch is...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *