Blog

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie
januari 22, 2022

Sinds ik me ben gaan richten op zelfcompassie, viel het me op hoeveel vooroordelen er over het onderwerp heersen. Compassievol met jezelf omgaan zou volgens sommigen zelfverheerlijking of luiheid veroorzaken. Anderen vonden het een softe aanpak die je niet verder gaat helpen in het leven. Toch is er veel onderzoek gedaan naar het thema en niets blijkt minder waar te zijn. In deze blog heb ik daarom de meest voorkomende vooroordelen voor je op een rijtje gezet.

‘Betekent zelfcompassie niet dat ik lekker medelijden met mezelf mag hebben?’

Veel mensen maken zich zorgen dat zelfcompassie niets anders is dan een reden om jezelf vooral zielig te vinden. Toch is juist het tegenovergestelde waar. Terwijl zelfmedelijden het altijd heeft over ‘arme ik’, leert zelfcompassie dat het leven voor niemand makkelijk is. Onderzoek wijst uit dat zelfcompassievolle mensen daarom juist eerder geneigd zijn om zaken uit hun eigen leven in perspectief te plaatsen, in plaats van te piekeren over hoe slecht alles wel niet is. Dit is tevens een van de redenen waarom zelfcompassievolle mensen een betere psychische gezondheid hebben. Wanneer we zelfcompassievol zijn, onthouden we dat iedereen het weleens moeilijk heeft (gedeelde menselijkheid) en dat we de omvang van onze worstelingen niet moeten overdrijven (mindfulness). Zelfcompassie is daarom geen ‘arme ik’-houding.

‘Het leven is hard en zelfcompassie maakt je soft. Je moet sterk zijn om het leven aan te kunnen.’

Een andere grote zorg is dat zelfcompassie je zwak en kwetsbaar maakt. Zelfcompassie is daarentegen juist een betrouwbare bron van innerlijke kracht, die moed geeft en onze veerkracht versterkt wanneer we met tegenslag kampen. Onderzoek wijst uit dat zelfcompassievolle mensen beter omgaan met moeilijkheden zoals een relatiebreuk, trauma of chronische pijn.

blog-vooroordelen-zelfcompassie        zelfcompassie-vooroordelen-blog

‘Door zelfcompassie word je egoïstisch en op jezelf gericht. Je denkt daarom minder aan anderen.’ 

Sommige mensen zijn bang dat als ze zelfcompassievol zijn, ze in plaats van zich te richten op compassie voor anderen, zelfzuchtig en egoïstisch worden. Hiermee wordt een belangrijk punt over het hoofd gezien, namelijk dat de basis voor het aangaan van relaties met anderen begint bij de relatie die we hebben met onszelf. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfcompassievolle mensen zorgzamer en behulpzamer zijn in liefdesrelaties, dat ze meer geneigd zijn om compromissen te zoeken in relatieconflicten en dat ze meer begaan zijn met en vergevingsgezind zijn tegenover anderen.

Ik zal ongedisciplineerd en lui worden van zelfcompassie. Ik zou me waarschijnlijk ziek melden van het werk wanneer ik geen zin heb en dan thuis de hele dag met een bak ijs op de bank gaan liggen.’

Veel mensen vrezen dat zelfcompassievol zijn betekent dat je geen ruggengraat toont en genotszuchtig wordt; maar het tegenovergestelde is waar. Compassie zorgt ervoor dat we ons richten op onze gezondheid en ons welzijn op de lange termijn in plaats van op het bevredigen van behoeften in het hier-en-nu.  Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfcompassievolle mensen gezonder gedrag vertonen, zoals regelmatig bewegen, gezond eten, minder drinken en vaker bij de dokter langsgaan. Logische verklaring: je bent meer in contact met je lichaam, je respecteert het meer en wil er daarom ook beter voor zorgen. Langere periodes ongezond eten of veel alcohol drinken worden vanuit die optiek eerder als een vorm van ‘zelfhaat’ gezien.

‘Mijn harde zelfkritiek zorgt er juist voor dat ik mijn doelen bereik’.

De meest voorkomende twijfel van mensen is dat zelfcompassie misschien hun streven om dingen te bereiken in de weg staat. In tegenstelling is het zo dat zelfkritiek faalangst bevordert en daarom juist demotiverend werkt. Als we zelfcompassievol zijn, zullen we nog steeds gemotiveerd zijn om onze doelen te bereiken – maar nu niet omdat we onszelf in het heden minderwaardig achten, maar juist omdat we het onszelf gunnen om het maximale uit onszelf te halen. Ook haken we minder snel af na het maken van fouten en zijn we veel eerder bereid om de draad weer op te pakken. In mijn eerdere blog over doelen stellen met behulp van zelfcompassie lees je hier meer over.

 

Wil je zelf aan de slag met het thema zelfcompassie? Meld je dan aan voor een gratis intake voor een coachingstraject bij mijn praktijk in Haarlem.

Ook interessant voor jou:

Is jouw me-time niet stiekem selfsabotage-time?

Is jouw me-time niet stiekem selfsabotage-time?

Ik kon vroeger moeilijk alleen zijn. Toch was ik regelmatig genoodzaakt om me terug te trekken, zodat ik weer op kon laden na (te) drukke werkweken of sociale activiteiten. Ik dacht dat ik daarmee het hele 'me-time verhaal' goed onder de knie had. Op dat soort dagen kon ik urenlang netflixen...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *