Blog

Hoe vind je de juiste coach binnen het grote aanbod?
maart 30, 2022

Steeds vaker wordt er kritiek geuit op de wildgroei aan coaches. Er zouden er te veel zijn en lang niet alle coaches zouden genoeg ervaring hebben. Deze zorgen zijn niet volledig onterecht. Ook is het waar dat coaches als paddestoelen uit de grond lijken te schieten. Toch wordt er vaak aan voorbij gegaan wat de reden is achter deze toename. Er is namelijk een toenemende vraag naar coaching. Voor diegene die op zoek zijn naar een coach kan het door het grote aanbod wel een uitdagende zoektocht zijn. Waarom zijn er zoveel verschillende coaches? En hoe vind je een goede, passende coach? Ik leg het je uit.  

Waarom zijn er zoveel coaches?

Op het moment dat ik begon aan mijn eerste coach opleiding kende ik persoonlijk weinig mensen die coach waren. Ik raakte zelf geënthousiasmeerd over het vak toen ik een leidinggevende baan kreeg en erachter kwam dat ik het begeleiden/coachen van mensen veruit het leukste onderdeel van mijn werk vond. Toen ik erachter kwam dat er een vak bestond waarbij dit onderdeel volledig centraal stond, besloot ik mij hierin verder te ontwikkelen.

Het taboe rondom hulp zoeken verdwijnt

Het laatste jaar zie ik, net als anderen, hoe coaches als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat er steeds meer coaches verschijnen, betekent dat er meer vraag naar is. Deze toegenomen vraag is aan een aantal dingen toe te schrijven. Allereerst is er tegenwoordig veel meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ook verdwijnt steeds meer het taboe op om hulp vragen. Mensen durven eerder toe te geven dat ze hulp nodig hebben om zichzelf te kunnen ontwikkelen. En zelfs als we eigenlijk geen problemen hebben, durven we een coach in te schakelen om ons te helpen reflecteren.

Toename mentale klachten

Daarnaast leven we in een enorm snelle maatschappij. We staan altijd aan en krijgen te maken met veel prikkels. Waar men vroeger in een kleinere bubbel leefde en de werkplek om 17.00 kon verlaten, kunnen we tegenwoordig moeilijk ontsnappen aan de inkomende mailtjes en appjes. We krijgen niet alleen meer te maken wat er in ons eigen leven speelt, maar we zien ook via social media wat er aan de andere kant van de wereld gaande is. Naast dat dit ook positieve kanten kent, heeft deze informatie/prikkel overload wel zichtbare, negatieve effecten in de maatschappij. Vooral de millennial doelgroep kampt met opvallend veel verschijnselen van overspannenheid en dit is dan ook een groep die relatief vaker op zoek gaat naar ondersteuning in de vorm van coaching.

Lange wachtlijsten GGZ

Ook springen coaches in op de onbeantwoorde vraag van een grote groep hulpzoekenden die door lange wachtlijsten bij de reguliere GGZ niet terecht kunnen. Hier ligt ook direct een gevaar. Coaches zijn geen psychologen of therapeuten die opgeleid zijn om complexe mentale problematiek te behandelen. Wel kunnen goedopgeleide coaches een laagdrempelige ingang zijn voor mensen met relatief milde mentale klachten. Thema’s als stressmanagement, perfectionisme/faalangst, zelfcompassie of zingeving zijn mooie voorbeelden van onderwerpen waar een coach jou goed in kan begeleiden. Persoonlijk vind ik dat je als coach de verantwoordelijkheid moet nemen om aan de hand van een intakegesprek te beoordelen of je de expertise bezit om die persoon op een verantwoorde manier verder te helpen. Zo ga ik zelf bijvoorbeeld geen trajecten aan met mensen met matige tot ernstige depressies, trauma’s en paniek of angststoornissen. Ook andere psychiatrische thema’s waag ik mij bewust niet aan, omdat dit buiten mijn vakgebied valt.

hoe kies je de juiste coach

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een coach?

Zoek naar die essentiële klik

Veranderen zul je zelf moeten doen, maar zo gemakkelijk is dat niet altijd. Daar begint ook voor velen de zoektocht naar een coach. Per definitie moet de coach dus iemand zijn die jou op een manier weet te raken en in beweging weet te krijgen om de verandering te realiseren waar jij naar op zoek bent. Daarbij is het dus onmisbaar dat jij een klik voelt met jouw coach. Mijn advies is dan ook om nooit een coachingstraject aan te gaan als er niet vooraf een intake heeft plaatsgevonden. Geen match is geen vervolgstappen.

Doe onderzoek naar de achtergrond en opleidingen van de coach

Naast de klik is het ook belangrijk om je te verdiepen in hoe geskilled jouw potentiële coach is. Het gevaar met het coachingsvak is namelijk dat de titel onbeschermd is en dus iedereen zich een ‘coach’ mag noemen. Kijk daarom goed naar de achtergrond van de coach en of deze geaccrediteerde opleidingen heeft gevolgd.

Zoek iemand die zonder bias coacht

Ook raad ik je van harte aan om op zoek te gaan naar een coach die vrij is van zijn of haar eigen verhaal en niet geïnteresseerd is om dit (waarschijnlijk vanuit de beste intenties) op jou te projecteren. Het is mooi als een coach ook ervaringsdeskundige is binnen bepaalde thema’s, maar als een coach puur op basis van eigen ervaring werkt, bestaat het gevaar dat hij of zij persoonlijke zaken op de coachee projecteert en hem of haar een verkeerde richting op stuurt. Zo deel ik open over mijn eigen ervaring met overspannenheid, maar bekijk het verhaal van mijn coachees zonder hier zelf invullingen over te doen. Iedereens verhaal is anders. De skillset en wetenschappelijk onderbouwde methodes die je haalt uit gedegen coachopleidingen, maken dat een goede coach projecties voorkomt.

Kijk kritisch naar beloftes die gedaan worden

Als laatste moet je kritisch zijn op wat de coach belooft te realiseren met zijn/haar dienst. Statements als ‘In 7 dagen van je angst af!’ of ‘Geluk is een keuze’ zijn onrealistische beloftes. Daarnaast is geluk ook niet een doel op zich. Als je jezelf erop betrapt op zoek te zijn naar een staat van compleet geluk, realiseer je dan dat dit geen realistisch streven is. Ook ongelukkige momenten horen nu eenmaal onlosmakelijk bij het leven en is juist dat wat ons als mens verbindt (lees hier meer over het thema gedeelde menselijkheid).

Kortom: Heb je twijfels over de klik met of skillset van een coach? Of klinkt iets te mooi om waar te zijn? Weet dan dat dit hoogstwaarschijnlijk geen kwalitatieve match zal zijn! Wil je ontdekken of wij een match zijn? Ik bied altijd een gratis intakesessie voorafgaand aan mijn coachingstrajecten. 

Ook interessant voor jou:

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie

Sinds ik me ben gaan richten op zelfcompassie, viel het me op hoeveel vooroordelen er over het onderwerp heersen. Compassievol met jezelf omgaan zou volgens sommigen zelfverheerlijking of luiheid veroorzaken. Anderen vonden het een softe aanpak die je niet verder gaat helpen in het leven. Toch is...

Lees meer
Is jouw me-time niet stiekem selfsabotage-time?

Is jouw me-time niet stiekem selfsabotage-time?

Ik kon vroeger moeilijk alleen zijn. Toch was ik regelmatig genoodzaakt om me terug te trekken, zodat ik weer op kon laden na (te) drukke werkweken of sociale activiteiten. Ik dacht dat ik daarmee het hele 'me-time verhaal' goed onder de knie had. Op dat soort dagen kon ik urenlang netflixen...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *