Blog

Realitycheck: 3 mentale belemmeringen en hoe hiermee om te gaan
mei 25, 2022

We hebben er allemaal (regelmatig) last vast: belemmerende gedachtepatronen die onze blik op de werkelijkheid behoorlijk troebel kunnen maken. In dit artikel leer ik je graag meer over een aantal veelvoorkomende mentale belemmeringen, zodat je je hiervan bewust wordt en voortaan deze ‘vervormende bril’ kunt afzetten. Het is tijd voor een echte realitycheck!

Je eigen onzekerheid projecteren op de ander

Heb je wel eens het gevoel gehad dat mensen je niet mogen? Of dat ze negatieve dingen over je denken? Projecteren is wanneer je iets over de wereld gelooft en het dan in andere mensen begint terug te zien. Zo kan dit ook ontstaan vanuit je eigen onzekerheid. Je gaat op die manier een wereld zien door de lens van jouw overtuigingen. Er kunnen gedachten ontstaan zoals: ‘Zie je wel, ze vinden me te dik,’ of: ‘Ik zei het toch, ze vinden me saai en totaal niet boeiend.’

Er is niemand de schuldige, vooral jezelf niet, als je merkt dat je je diepste angsten of onzekerheden op andere mensen projecteert. Het is natuurlijk. Het maakt deel uit van mens zijn. Maar wanneer onze projecties ons leven en onze relaties gaan verstoren, is het de moeite waard om te overwegen of ze ons op een nuttige manier van dienst zijn. Als het antwoord daarop nee is, kun je er werk van te maken, met bijvoorbeeld de hulp van coaching, om sommige ervan kwijt te raken.

In ieder geval is het belangrijk om je bewust te worden dat de ‘realiteit’ die je voor je ziet, misschien wel gecreëerd wordt door je eigen projecties. En dat kan een flinke eye-opener zijn!

Wanhopig vasthouden aan je plannen

Iedereen heeft een bepaald gevoel van controle over zijn leven nodig. Dit is een natuurlijk menselijk verlangen. Controle geeft een gevoel van orde, stabiliteit en veiligheid. Maar wat als de behoefte aan controle doorslaat?

Door een overmatige controledrang geef je jezelf eigenlijk een heel klein speelveld in het leven. Zie het als een vogel die opgesloten zit in een kleine kooi. Als alles op jouw manier en binnen je gemaakte planning moet passen, creëer je als het ware een tunnelvisie waardoor je een hele hoop andere mooie dingen om je heen misloopt. En dat is hartstikke zonde, gezien de mooiste dingen in het leven zich soms spontaan aandienen.

Merk jij dat je te rigide of streng voor jezelf bent? Probeer je blik dan iets te openen en ruimte vrij te laten in je agenda voor spontane plannen of ideeën. En loop je geregeld buiten in gedachten verzonken je to-dolijstje in je hoofd op te dreunen? Probeer je dan mindful bewust te worden van je omgeving en laat je verrassen wat je zintuigen je te vertellen hebben!

Artikel-belemmerendegedachten-intekst-

 

Belemmerende overtuigingen

Niets zo beperkend als belemmerende overtuigingen die als waarheid aanvoelen. En juist bij dat stuk ‘waarheid’ zit het probleem. We hebben als mens gemiddeld wel 60.000 gedachten per dag, waarvan een hele hoop nietszeggend of niet dienend. Toch hebben we de neiging om gedachten als waar aan te nemen. We geloven eigenlijk klakkeloos onze hersenspinsels met bijbehorende emoties als gevolg. We worden als het ware een slaaf van onze eigen gedachten.

Een belangrijke oplossing hiervoor klinkt simpeler dan het is: leer om je gedachten op waarheid te challengen. Een goeie methode hiervoor is de theorie van Byron Katie. Hiervoor gebruikt zij de volgende 4 vragen om gedachten en overtuigingen te challengen:

  1. Is het waar? (Bij nee, ga naar vraag 3)
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Als vervolgstap ga je de gedachte of overtuiging op verschillende manieren omdraaien. Daarna kijk je in hoeverre de omgekeerde stellingen net zo waar zijn als je originele overtuiging. De methode heeft wat begeleiding nodig bij de eerste paar keren. Wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op voor een coachingsessie.

Ook interessant voor jou:

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie

De belangrijkste vooroordelen over zelfcompassie

Sinds ik me ben gaan richten op zelfcompassie, viel het me op hoeveel vooroordelen er over het onderwerp heersen. Compassievol met jezelf omgaan zou volgens sommigen zelfverheerlijking of luiheid veroorzaken. Anderen vonden het een softe aanpak die je niet verder gaat helpen in het leven. Toch is...

Lees meer
Is jouw me-time niet stiekem selfsabotage-time?

Is jouw me-time niet stiekem selfsabotage-time?

Ik kon vroeger moeilijk alleen zijn. Toch was ik regelmatig genoodzaakt om me terug te trekken, zodat ik weer op kon laden na (te) drukke werkweken of sociale activiteiten. Ik dacht dat ik daarmee het hele 'me-time verhaal' goed onder de knie had. Op dat soort dagen kon ik urenlang netflixen...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *